Pitkäaikainen toiminnanjohtajamme Erkki Arvaja taivaan kotiin

Hyvä ystävämme, paljon pidetty pitkäaikainen toiminnanjohtajamme ja nykyinen hallituksen jäsen Erkki Arvaja oli siirtynyt ajasta ikuisuuteen 16.8.2018.

Erkki toimi Jyväskylän Katulähetyksen toiminnanjohtajana vuosina 2000 –2013.

Erkki Arvaja

Olemme kiitollisia hänen työpanoksestaan sekä kaikesta siitä, millä tavoin hän kehitti järjestömme työtä sekä toiminnanjohtajana että viime vuodet hallituksen jäsenenä.

Hänen valoisuutensa, elämänmyönteisyytensä sekä avoimuutensa jätti lähtemättömän jäljen.

Yksi hänen jäljiltään työyhteisön elämään jäänyt lause on, että kaikki me teemme virheitä, yhdessä me korjaamme ne.

 

Kiitollisuudella muistaen
Erkki Keski-Lusa
toiminnanjohtaja

Tervetuloa Tuumaan

Talentti Tuuma” avasi ovensa maanantaina 18.6.2018 kello 10. Asiakkaita on riittänyt mukavasti heti ensimmäisenä päivänä, kun myynti lähti käyntiin.


Tuuman valikoimat ovat monipuoliset ja hintataso edullinen. Kannattaa tulla tutustumaan ja tekemään löytöjä!
– Virallisia avajaisia vietämme 9. päivä heinäkuuta. Siitä ilmoittelemme tarkemmin, mutta luvassa on ainakin kakkukahvit ja grillimakkaraa, myymälävastaava Kari Kaskilahti kertoo.


Talentti Tuumaan voi myös lahjoittaa myyntikuntoista rakennustavaraa. Aina kannattaa kuitenkin ensin soittaa ja kysyä, millaista tavaraa otetaan vastaan, koska myymälän säilytystilat ovat rajalliset. Puhelinnumero Tuumaan on 044 723 8512.


Raksamyymälä Talentti Tuuma” myy kierrätystavaraa osoitteessa Kankitie 10, Jyväskylä.

 

Talentti Tuuma"

Talentti Tuuma"

Talentti Tuuma"


teksti ja kuvat: Kirsi Hiekkala

 

Kohtaaminen on mahdollisuus

Laukaan vankilan pihapiirissä, ja erityisesti Kumpulassa, oli toukokuun viimeisenä torstaina mukava meininki.

Palvelumessut kokosivat yhteen toistakymmentä toimijaa. Messujen teemana olivat asuminen ja mielekäs arki. Kohtaaminen on mahdollisuus -messut järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa ja kokemukset tapahtumasta ovat myönteisiä.

Laukaan vankilan erityisohjaaja Heli Hiltunen oli mukana ennakkojärjestelyissä.

– Tapahtuma tuo piristystä ja erilaisuutta vankilan arkeen. Vangit ovat olleet vähän hämmentyneitä, mutta positiivisella tavalla, koska ei täällä tavallisesti trubaduurit kulje soittelemassa, kertoo Hiltunen.

Kaikki Laukaan vankilan vangit kuuluvat toverikuntaan. Toverikunta järjesti tapahtuman tarjoilun ja arpajaiset. Myyntitulot suunnataan yhteiseen virkistystoimintaan.

– Olin mukana leipomassa piirakoita eilen. Tämän on hienosti suunniteltu tapahtuma ja on mukavaa, että täällä järjestetään monenmoista toimintaa. Toivottavasti tästä tulee perinne, kertoo toverikunnan hallitukseen kuuluva ja järjestelyissä mukana ollut vanki.

Paikalla on myös kriminaaliasiamies Marjatta Kaurala.

– Tehtävämme on pyrkiä turvaamaan se, että vapautuvat vangit ja heidän omaisensa eivät jää tarvitsemiensa palveluiden ja etuuksien ulkopuolelle. Meidän valtakunnallinen toimintamme täydentää viranomaispalveluja, Kaurala sanoo.

Kriminaaliasiamiestoiminta neuvoo ja auttaa, mutta tekee myös edunvalvontaa eli antaa lausuntoja, tiedottaa, kouluttaa ja konsultoi. Tavoitteena on edistää oikeuksien toteutumista ja ehkäistä väliinputoamistilanteita.

Uusi ja erilainen tapa jakaa tietoa

Laukaan vankilan johtaja Tuula Tarvainen on tyytyväinen messujen uuteen, erilaiseen tapaan jakaa tietoa.

– Kiva, että vangit ovat löytäneet tämän tapahtuman. Haluan myös tulevaisuudessa nähdä, että vankila on avoin paikka, jonne yhteistyökumppanit voivat tulla kertomaan palveluistaan mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

Haasteena hän kokee sen, että miten pystytään nopeasti kohtaamaan lyhyen tuomion saaneet vangit ja ohjaamaan heidät oikeiden palveluiden piiriin.

– On tärkeää, että yhteistyö kumppaneiden kanssa sujuu kitkattomasti, koska tuen tarve on suuri, Tarvainen sanoo.

Kohtaaminen on mahdollisuus -messujen idea syntyi maaliskuussa 2018, kun Pyöröovesta ulos -hanke käynnistyi. Projektityöntekijä Hanna-Riikka Alasippola Jyväskylän Katulähetykseltä on messuidean äiti.

– Parasta päivässä on ollut tunnelma ja kohtaaminen. Ajattelin, että messutapahtuma olisi hyvä tapa esitellä uudet hankkeet ja niiden toimintaa käytännössä.

– Mukaan kutsuttiin innostunut joukko tekemään yhdessä tapahtuma, jossa yhdistyvät kohtaaminen ja mahdollisuus saada tietoa olemassa olevista palveluista, Hanna-Riikka Alasippola kertoo.

 

Teksti: Kirsi Hiekkala

 

Rakkaudesta Ensiaskeleen asukkaisiin

Jälleen oli se päivä kuukaudesta kun Palokan seurakunnan vapaaehtoiset tulivat pitämään sanan ja rukouksen iltaa ensisuojaan. Seurakuntalaiset ovat odotettuja vierailijoita, jotka jättävät puhuttelevia ajatuksia meidän jokaisen mieliin. Tilaisuudet ovat hienosti suunniteltuja. Joka toinen kerta tilaisuus on päiväkeskuksessamme, ja joka toinen kerta vapaaehtoiset kiertävät ovelta ovelle ja kysyvät asukkaiden halukkuutta keskustella heille tärkeistä asioista. Onpa yksinäisyys itse aiheutettua tai ei, niin tarvitsemme toisiamme ja yksinäisyyteen seurakuntalaiset ovat tuoneet käynneillään valoa.

 

Ensiaskeleen väki

 

Ensisuoja

Paikko-osaamistodistus valmennuksen arkipäivää

Paikkoverkko-hankkeen projektipäällikkö Susanna Uusitalo ja projektityöntekijä Kati Karjalainen vierailivat Jyväskylän Katulähetyksellä pääsiäisviikolla ja jatkokouluttivat työvalmennuksen väkeä osaamistodistuksen käytössä. Saimme uutta tietoa ja keskustelu oli vireää.

– Työvalmentajat ovat ottaneet Paikko-osaamistodistuksen tärkeäksi osaksi Jyväskylän Katulähetyksen valmennusta, kertoo työvalmennusvastaava Elina Heiskanen.

Jyväskylän Katulähetyksen oppimisympäristöjen tunnistaminen jatkuu ja jo olemassa olevien raporttien päivitys on parhaillaan käynnissä. Paikko-osaamistodistus on aikaisempaa tärkeämpi asiakirja, kun ammatillinen koulutus uudistuu reformin myötä. Osaamistodistusmalli perustuu Opetushallituksen vahvistamiin perustutkintojen perusteisiin.

 

paikko

 

Teksti: Kirsi Hiekkala

Talentti-hallille on nyt helpompi löytää

Katulähetyksen kiinteistötiimi kiinnitti Kankitie 14 hallin seinään uuden nimikyltin. Halli on nyt Kierrätys- ja toimintakeskus Talentti.

Kyltin suunnitteli ja toteutti Katulähetyksen viestintätiimi.

Talentissa toimii tällä hetkellä mm. Kierrätystavaratalo, ryhmäpajat, viestintä, hallinto ja verstas. Myöhemmin Talenttiin avataan myös pesula.

 

- Tomi Montonen

 

talentti5

talentti1

talentti2

talentti4

 

Katulähetyksen nettisivuja päivitetään

Päivitämme Katulähetyksen nettisivuja asumispalveluiden osalta alueellisen tiimitoimintamallin mukaiseksi. Asumispalvelumme on jaettu neljään tiimiin:

  • Pohjoinen asumispalvelutiimi (Kalliomäki, Toivonlinna ja Koluntie 99)
  • Eteläinen asumispalvelutiimi (Salmiranta, Takalaiton ja Rasila)
  • Läntinen asumispalvelutiimi (Myllyjärvi, Köhniö ja Etappi)
  • Ensiaskel-palvelutiimi

Päivityksen pyritään tekemään viikon kuluessa.

Lisätietoa tiimeistä löytyy Vapautetut-lehdestämme 4/2017 s. 5.

 

- Tomi Montonen

Avoimet ovet pajoilla

Tervetuloa Digi- ja Kierrätyspajalle ke 24.1.18. Ovet ovat avoinna klo 10–14 ja pajainfot klo 10 sekä 12. Kahvia/teetä ja pientä purtavaa tarjolla koko tapahtumapäivän ajan.

Lämpimästi tervetuloa t. Heidi, Kirsi ja pajalaiset

ps. Uudet pajaryhmät käynnistyvät 5. päivä helmikuuta 2018

Avoimet ovet 24.1.2018

 

Oletko Wireessä?

Wire-liikuntaryhmien erityisliikunnanohjaaja Tarja Oksanen pyöräili Starttipajalle kertomaan liikuntaryhmistä.

Tarja on puurtanut lähes 17 vuotta työttömille suunnatun liikkumisen parissa, ja nyt on tarjolla monenlaista liikuntaa työttömän arkeen.

– Työni ei ole pelkkää jumppauttamista, se on myös sosiaalista kanssakäymistä. Olen vastaanottamassa sinua jo ensimmäisellä kerralla, Tarja sanoo.

Liikuntaryhmät ovat tarkoitettuja työttömille työnhakijoille ja osallistuminen on ilmaista, paitsi vesiliikunta, joka maksaa 3 €/kerta. Vesiliikunta tapahtuu Aalto Alvarissa ja ryhmään on ennakkoilmoittautuminen Tarjalle. Muina liikuntapaikkoina ovat kilpajäähalli ja Kuokkalan Graniitti. Ilmoittautuminen paikanpäällä.

Kuntojumpassa musiikin lisäksi apuna käytetään erilaisia välineitä muun muassa kahvakuulaa, keppejä ja palloja. Venyttely- ja rentoutusryhmässä opitaan venyttelyn merkityksen ja oikean suoritustavan. Kerran kuussa on ohjattu kuntopiiri. Liikkeet tehdään omaan tahtiin ja lempeästi.

Tämän vuoden alusta työttömät ovat olleet työttömiä myös virka-ajan päätyttyä ja uimahalliin pääsee alennetulla hinnalla myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Lue lisää osoitteesta: www.jyvaskyla.fi/liikunta

Haluatko viiden päivän lomalle?

Työttömillä työnhakijoilla on mahdollisuus hakea tuettua lomaa. Viisi vuorokautta kestävältä lomalta saa sekä vertaistukea että voimia arkeen. Omavastuu on tältä ajalta vain 40 €. Ohjelmassa on liikuntaa ja muuta ohjattua toimintaa. Lomalla on täysihoito ja puolison sekä lapset voi ottaa mukaan.

Lomien järjestäjä on Solaris-lomat ja tarvittava rahoitus tulee Veikkauksen tuotoista.

Lisää tietoa saat osoitteesta: www.solaris-lomat.fi

 

Teksti: Jaana Nukala / Digipaja

 

Pakettien pohdintaa Starttipajalla

Keväällä käynnistynyt yhteistyö VaHa-toiminnan kanssa jatkuu. Ensimmäiset Starttipaketit lähtivät kesäkuussa käyttöön.

Starttipajalla kootaan astia-, liinavaate- ja pyyhepaketteja vapautetuille vangeille. EkoCenterin kautta saamme monenlaista materiaalia, joista työstetään Starttipaketteja. Paketit annetaan ihmisille, joilla ei ole kenties muuta vapautuessaan, kuin muovikassissa olevat henkilökohtaiset tavarat.

VaHa-toiminnan koordinaattori Kari Lahti ja VaHa-ohjaaja Ari Kivinen kävivät Starttipajalla kertomassa toiminnastaan. Kirjainyhdistelmä tarkoittaa Vapauteen Hallitusti, ja tämän vuoden teema on Muutoksen Vuoksi.

Saimme Karilta ja Arilta kattavan kertomuksen siitä, mitä kaikkea elämä tuo eteen, kun ihminen vapautuu vietettyään monta vuotta vankeudessa. Kohderyhmänä ovat Jyväskylän alueelle vapautuvat vangit. Yhteistyö alkaa jo kuukausia ennen vapautumista. Onnistuessaan se päättyy sovitusti molemminpuoliseen sopimukseen.

Vierailun lopuksi ideoimme uutta starttipakettia, joka toisi kodikkuutta tyhjään asuntoon.

Starttipajalaiset kiittävät vierailusta ja yhteistyöstä VaHa-toiminnan kanssa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!

Lisätietoa saat: http://vaha-projekti.fi

 

Teksti: Jaana Nukala / Digipaja

 

TPL_BEEZ5_ADDITIONAL_INFORMATION

Copyright © Jyväskylän Katulähetys ry   |   Design  Artio Oy  Artio Oy