Katulähetyksen nettisivuja päivitetään

Päivitämme Katulähetyksen nettisivuja asumispalveluiden osalta alueellisen tiimitoimintamallin mukaiseksi. Asumispalvelumme on jaettu neljään tiimiin:

  • Pohjoinen asumispalvelutiimi (Kalliomäki, Toivonlinna ja Koluntie 99)
  • Eteläinen asumispalvelutiimi (Salmiranta, Takalaiton ja Rasila)
  • Läntinen asumispalvelutiimi (Myllyjärvi, Köhniö ja Etappi)
  • Ensiaskel-palvelutiimi

Päivityksen pyritään tekemään viikon kuluessa.

Lisätietoa tiimeistä löytyy Vapautetut-lehdestämme 4/2017 s. 5.

 

- Tomi Montonen

Avoimet ovet pajoilla

Tervetuloa Digi- ja Kierrätyspajalle ke 24.1.18. Ovet ovat avoinna klo 10–14 ja pajainfot klo 10 sekä 12. Kahvia/teetä ja pientä purtavaa tarjolla koko tapahtumapäivän ajan.

Lämpimästi tervetuloa t. Heidi, Kirsi ja pajalaiset

ps. Uudet pajaryhmät käynnistyvät 5. päivä helmikuuta 2018

Avoimet ovet 24.1.2018

 

Oletko Wireessä?

Wire-liikuntaryhmien erityisliikunnanohjaaja Tarja Oksanen pyöräili Starttipajalle kertomaan liikuntaryhmistä.

Tarja on puurtanut lähes 17 vuotta työttömille suunnatun liikkumisen parissa, ja nyt on tarjolla monenlaista liikuntaa työttömän arkeen.

– Työni ei ole pelkkää jumppauttamista, se on myös sosiaalista kanssakäymistä. Olen vastaanottamassa sinua jo ensimmäisellä kerralla, Tarja sanoo.

Liikuntaryhmät ovat tarkoitettuja työttömille työnhakijoille ja osallistuminen on ilmaista, paitsi vesiliikunta, joka maksaa 3 €/kerta. Vesiliikunta tapahtuu Aalto Alvarissa ja ryhmään on ennakkoilmoittautuminen Tarjalle. Muina liikuntapaikkoina ovat kilpajäähalli ja Kuokkalan Graniitti. Ilmoittautuminen paikanpäällä.

Kuntojumpassa musiikin lisäksi apuna käytetään erilaisia välineitä muun muassa kahvakuulaa, keppejä ja palloja. Venyttely- ja rentoutusryhmässä opitaan venyttelyn merkityksen ja oikean suoritustavan. Kerran kuussa on ohjattu kuntopiiri. Liikkeet tehdään omaan tahtiin ja lempeästi.

Tämän vuoden alusta työttömät ovat olleet työttömiä myös virka-ajan päätyttyä ja uimahalliin pääsee alennetulla hinnalla myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Lue lisää osoitteesta: www.jyvaskyla.fi/liikunta

Haluatko viiden päivän lomalle?

Työttömillä työnhakijoilla on mahdollisuus hakea tuettua lomaa. Viisi vuorokautta kestävältä lomalta saa sekä vertaistukea että voimia arkeen. Omavastuu on tältä ajalta vain 40 €. Ohjelmassa on liikuntaa ja muuta ohjattua toimintaa. Lomalla on täysihoito ja puolison sekä lapset voi ottaa mukaan.

Lomien järjestäjä on Solaris-lomat ja tarvittava rahoitus tulee Veikkauksen tuotoista.

Lisää tietoa saat osoitteesta: www.solaris-lomat.fi

 

Teksti: Jaana Nukala / Digipaja

 

Pakettien pohdintaa Starttipajalla

Keväällä käynnistynyt yhteistyö VaHa-toiminnan kanssa jatkuu. Ensimmäiset Starttipaketit lähtivät kesäkuussa käyttöön.

Starttipajalla kootaan astia-, liinavaate- ja pyyhepaketteja vapautetuille vangeille. EkoCenterin kautta saamme monenlaista materiaalia, joista työstetään Starttipaketteja. Paketit annetaan ihmisille, joilla ei ole kenties muuta vapautuessaan, kuin muovikassissa olevat henkilökohtaiset tavarat.

VaHa-toiminnan koordinaattori Kari Lahti ja VaHa-ohjaaja Ari Kivinen kävivät Starttipajalla kertomassa toiminnastaan. Kirjainyhdistelmä tarkoittaa Vapauteen Hallitusti, ja tämän vuoden teema on Muutoksen Vuoksi.

Saimme Karilta ja Arilta kattavan kertomuksen siitä, mitä kaikkea elämä tuo eteen, kun ihminen vapautuu vietettyään monta vuotta vankeudessa. Kohderyhmänä ovat Jyväskylän alueelle vapautuvat vangit. Yhteistyö alkaa jo kuukausia ennen vapautumista. Onnistuessaan se päättyy sovitusti molemminpuoliseen sopimukseen.

Vierailun lopuksi ideoimme uutta starttipakettia, joka toisi kodikkuutta tyhjään asuntoon.

Starttipajalaiset kiittävät vierailusta ja yhteistyöstä VaHa-toiminnan kanssa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!

Lisätietoa saat: http://vaha-projekti.fi

 

Teksti: Jaana Nukala / Digipaja

 

Lieden lämpöä uudessa keittiössä

Kankitien lajittelu/leikkaamossa vietettiin keittiön valmistumisjuhlaa kesäkuussa. Punaisen hallin yläkerrassa sijaitseva keittiö on nyt valoisa ja toimiva. Parannus entiseen on huomattava, koska aiemmin tilassa ei ollut lainkaan vesipistettä.

Työvalmentaja Heikki Laasonen kertoo, että uusi keittiö on otettu vastaan ilolla.
– Vesipisteen saaminen yläkertaan on helpottanut päivittäisiä toimintoja. Nyt astiahuolto toimii erinomaisesti.
– Uuni lämpiää ja voimme vaikka paistaa pannareita, joita on ison pöydän äärellä mukava mutustella, tuumivat työntekijät.

Toivotamme virkistäviä hetkiä uudessa keittiössä.

Keittiö


Teksti: Jaana Nukala / Digipaja

Terveellistä yhteistyötä Hyvinvointikioskin kanssa

Sairaanhoitaja Maarit Engelberg Hyvinvointikioskista vieraili Ryhmäpajoillamme. Hän teki terveysmittauksia eli kaikki halukkaat saivat tietää oman verenpaine-, verensokeri- ja kolesteroliarvonsa. Maarit piti myös terveysluennon. Luennolle osallistui pajalaisten lisäksi väkeä EkoCenterin lajittelu/leikkuusta ja Ruokapankista.

Hyvinvointikioski jatkaa toimintaansa kesätauon jälkeen viikolla 34. Paikanpäälle voi mennä ilman ajanvarausta. Työttömille tarkoitettu palvelu on ollut käytössä syyskuusta 2016 lähtien ja toiminut mm. Huhtasuolla ja Mataralla.

Toivotaan, että asiakkaat löytävät Hyvinvointikioskin palvelut, koska terveys on kaikille tärkeä asia.
Lisää tietoa toiminnasta saat www.jamk.fi/fi/Tutkimus-ja-kehitys/projektit/hyvinvointikioski/etusivu-hyvinvointikioski.

 

Maarit
Maarit Engelberg, sairaanhoitaja, projektiasiantuntija.

 

Teksti: Jaana Nukala / Digipaja
Kuva: Kirsi Hiekkala

Frisbeegolf tutuksi

Me ryhmäpajalaiset teimme retken Huhtakeskuksen kesäpäiville tiistaina 6.6. Sen jälkeen siirryimme pelaamaan frisbeegolfia metsän siimekseen. Sää suosi, ja pelin ideaa olimme käyneet läpi aiemmin pajalla.

Frisbeegolfaus on ilmaista ja ratoja on jo 12 ympäri Jyväskylää. Esimerkiksi Tuomiojärven rannassa, Laajavuoressa ja Harjulla. Tarkempaa tietoa frisbeegolf-radoista ja niiden sijainneista löytyy netistä http://frisbeegolfradat.fi. Jokaisen radan aloituspaikalla on infotaulu, josta selviää mm. väylien määrä ja reittikartta.

Tämä metallisten piirakkavuokien heittelystä alkunsa saanut peli on varmaan yksi hauskimmista kesäpäivän viettotavoista.

 

Teksti: Jaana Nukala/Digipaja
Kuvat: Heidi Ulaska ja Jaana Nukala

 

Tietovisa
Lasten iloksi oli tietovisaa merirosvoteemalla. Hii-ohoi!

Makkaranpaistoa
Makkaransyönti kuuluu kesäpäivään

Heittotyyli
Tässä mallia aloitusheittotyylistä

Heidi
Työvalmentajamme Heidi tarkistaa, onko kiekko varmasti korissa.

 

Nuortentalo Katutasoon uusi tiiminvetäjä

Jyväskylän Katulähetys ry:n nuorisopalveluihin on nimetty uusi tiiminvetäjä. Pestiin valittu Hanna Lamberg aloittaa työt Nuortentalo Katutasolla 1.9.2017.

Hanna Lamberg on tehnyt aikaisemmin pitkän uran YAD Youth Against Drug ry:llä ehkäisevän huumetyön suunnittelijana. Hänen työhönsä on kuulunut mm. valtakunnallisen järjestötyön suunnittelu ja vastuu valtakunnallisesta vapaaehtoistyöstä.

Katutason toiminnan pääpainopiste on Jyväskyläläisten 18-29-vuotiaiden nuorten ja nuorten aikuisten sosiaalisen ulkopuolisuuden ehkäisyssä ja kuulumisen tunteen vahvistamisessa.

Katutason toiminta koostuu neljästä työmuodosta: kadulle jalkautuvasta nuorisotyöstä, kohtaamispaikasta Jyväskylän keskustassa, nuorten työvalmennuksesta sekä maahanmuuttajanaisten ja heidän perheidensä parissa tehtävässä kotinuorisotyöstä. Osallisuuden ja aktiivisuuden tukeminen ja siihen ohjaaminen ovat toimintamme keskiössä.

www.jklkl.fi/nuorisotyo/nuortentalo-katutaso
www.facebook.com/katutaso

 

Teksti ja kuva: Tomi Montonen

 

Katutaso
Katutaso Lounge

 

PAIKKO-osaamistodistukset otettu käyttöön!

Jyväskylän Katulähetyksen oppimisympäristöt on tunnistettu kevään 2017 aikana. Työympäristössä hankittu osaaminen tehdään näkyväksi, kun siitä kirjoitetaan PAIKKO-osaamistodistus. Osaamistodistus kertoo osaamisesta ja on hyödyllinen dokumentti muun muassa työnhaun ja opintoihin hakeutumisen yhteydessä.

PAIKKO on Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n rekisteröimä tuotemerkki ja sitä käytetään osaamisen tunnistamiseen liittyvistä työkaluista.

 

Teksti: Kirsi Hiekkala

 

Paikko

Katulähetykselle uusi yksilövalmentaja

Ida-Maria PirkkalainenOlen Ida-Maria Pirkkalainen, Jyväskylän Katulähetys ry:n uusi yksilövalmentaja.

Opiskelin Jyväskylän ammattikorkeakoulussa toimintaterapeutin tutkinto-ohjelmassa ja tein opintojeni syventävän harjoittelun Katulähetyksen kuntouttavan työtoiminnan puolella ryhmämuotoisissa työpajoissa ja yksilövalmennuksessa keväällä 2017.

Harjoittelun päättymisen ja valmistumiseni jälkeen aloitin kuntouttavan työtoiminnan yksilövalmentajan toimessa Katulähetyksessä 15. kesäkuuta.

 

Työssäni liikun eri kuntouttavan työtoiminnan toimipisteiden välillä tapaamassa valmennuksen asiakkaita. Yksilövalmennus toteutuu kuntouttavan työtoiminnan ja työvalmennuksen rinnalla. Työssäni tuen asiakkaita kohti heidän yksilöllisiä tavoitteitaan, sekä autan heitä tunnistamaan vahvuuksiaan ja kehittämisen kohteitaan. Tavoitteena voi olla esimerkiksi selkeän päivärytmi ja sen ylläpitäminen, ryhmätyötaitojen vahvistaminen tai omien mielenkiinnon kohteiden löytäminen työllistymisen tai opiskelun suhteen. Menettely- ja toteutustavat ovat asiakkaasta lähteviä ja yksilöllisiä, yhteistyöllisiä ja avoimeen dialogiin pohjautuvia.

Yksilövalmennukseen kuuluu paljon keskustelua, reflektointia, tiedonhakua ja suunnittelua. Koulutukseni puolesta vahvuuteni ovat toimintakyvyn arvioinnissa, tukemisessa ja ylläpidossa sekä mielekkäässä, merkityksellisessä toiminnassa.

 

TPL_BEEZ5_ADDITIONAL_INFORMATION

Copyright © Jyväskylän Katulähetys ry   |   Design  Artio Oy  Artio Oy